Welkom op de site van de Duitse Staande Langhaar Kennel: V. Pisuisse Hasselo
(fokker Yme P.J. Drost, lid NVL)

De Duitse Staande Langhaar is een van de oudste jachthondenrassen, waarvan de herkomst niet met zekerheid is vastgesteld. Waarschijnlijk ontstaan uit sinds eeuwen bekende langharige vogelhonden, die bij de jacht met valken of haviken werden gebruikt. In de 19e eeuw is er gekruist met Pointers en Setters om de hond sneller te maken. In 1879 werden de wezenlijke raskenmerken vastgesteld en sindsdien wordt er raszuiver gefokt.

De honden zijn levendig en stralen intelligentie en adel uit. Ze hebben een elegante verschijning. De hond is middelgroot, evenredig gebouwd, krachtig en goed gespierd, met veel substantie. De hond mag niet zwaar of langzaam zijn.

De vacht is eenkleurig bruin (meest voorkomend), bruin-wit, bruinschimmel of forelschimmel. De vacht wordt in principe niet geknipt of getrimd, hier en daar wel bijgewerkt. De haren tussen de tenen kunnen worden weggeknipt. Storende haargroei (bijvoorbeeld doorschietende onderwol) wordt weggeplukt. De hond heeft een zelfreinigende vacht en wordt als regel niet gewassen. Als de hond erg vuil is kan men hem laten zwemmen. 

De ideale maten zijn voor reuen 63-66 cm en voor teven 60-63 cm.

Bij jagers is het een geliefde allround jacht- en gebruikshond, die het terrein afzoekt naar wild en door roerloos te blijven staan (voorstaan) de plaats aanwijst waar het wild zich bevindt. De hond is ook zeer geschikt voor het waterwerk en een goede apporteur.

De aard van de hond is evenwichtig, rustig, met een ingehouden temperament. De hond is goedaardig, lief voor kinderen en makkelijk te houden en op te leiden.
Kortom: wilt u een mooie, lieve hond als jachthond en/of als huishond, overweeg dan eens om een Duitse Staande Langhaar te kopen. U krijgt er geen spijt van.


Wilt u meer weten?
Bel dan: + 31 74 278 05 19
of mail naar: info@vanpisuisse-hasselo.nl

 

De kennelnaam "V. Pisuisse Hasselo" (suffixe) is bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied
in Nederland ingeschreven in het Register van Kennelnamen onder nummer 36041.